CASES D'INDIANS

CASES D'INDIANS

Editorial:
ANGLE EDITORIAL
Año de edición:
Materia
Artes
ISBN:
978-84-96103-74-0
Páginas:
252
Encuadernación:
Cartoné
29,00 €
IVA incluido
Disponible en 10 días
Añadir a la cesta

Per primera vegada un llibre de luxe sobre el patrimoni dels indians catalans.
Els millors palaus i cases senyorials dels indians.


Amb el llibre «Cases d'indians», Caixa Manresa i Angle Editorial recuperen l'esplendor d'un temps de la història del nostre país que ha restat en l'oblit. Es coneix com a indians, o com a «americanos», aquells catalans que, al llarg de tot el segle XIX moguts per l'afany de fer fortuna a les Amèriques, es van embarcar en un llarg viatge i van emprendre negocis a terres d'ultramar: conreu de tabac i de sucre, comerç de licors, espècies i altres productes agrícoles, finances, transport de persones i mercaderies, etc.
Aquests personatges, sovint havent guanyat una riquesa fabulosa per a l'època, decideixen retornar a Catalunya i construeixen cases i palaus que mostren el seu nou estàtus econòmic. Molts d'ells formen part de la generació que, amb els diners guanyats a Amèrica, van impulsar la industrialització de Catalunya, sigui amb empreses de transports (ferrocarril, vaixells), sigui amb indústries tèxtils, sigui amb la creació de negocis bancaris.
Els indians van establir-se majoritàriament a Barcelona i a poblacions de la costa catalana, tot i que alguns ho van fer a l'interior (al Bages, la Garrotxa, etc.). Les cases, palaus i cases d'estiueig edificades pels indians no s'inscriuen en un únic corrent artístic, sinó que recullen els diferents moviments artístics de l'època: des del neoclassicisme o l'eclecticisme fins a l'expressió màxima del modernisme que constitueix el Palau Güell d'Antoni Gaudí, casa de l'indià Joan Güell. En moltes de les cases s'aprecia una voluntat de recordar la vida viscuda a ultramar, amb grans jardins de vegetació tropical, motius artístics d'inspiració caribenya, la proximitat del mar, etc. Els indians mantenien viu, així, el record dels anys passats a Amèrica.
El llibre «Cases d'indians» permet redescobrir l'aventura dels indians, els motius que els van empènyer a viatjar, conèixer l'abast dels seus negocis al continent americà i, sobretot, admirar el patrimoni que van edificar i que ha arribat fins als nostres dies. En el llibre es mostra un ampli reportatge fotogràfic dels millors palaus i cases senyorials dels indians catalans, i per primera vegada, en una edició de luxe, es recupera i es posa en relleu un valuós tresor patrimonial del nostre país, que no ha rebut fins ara l'atenció que mereix.

BIOGRAFIA AUTOR

Martín Rodrigo Alharilla va néixer a Sabadell l'any 1968. Es va llicenciar en Història i és doctor en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és professor d'Història Contemporània a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha publicat articles en revistes especialitzades i capítols en diversos llibres col·lectius. Ha estat becari del Banc d'Espanya, de la Fundació Caja Madrid i del Museu Marítim de Barcelona. La seva tesis doctoral va servir de base per al seu llibre «Los marqueses de Comillas 1817-1925. Antonio y Claudio López», publicat per l'LID l'any 2001. També és coautor del llibre «Vapors» coeditat per Angle Editorial i el Museu Marítim de Barcelona.

Artículos relacionados

Otros libros del autor